SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL

Tidningsdistribution – en ny väg in på bokmarknaden?

Jenny Bergquist släppte sin debutbok, Medan jag väntar på dig, i somras på ett väldigt annorlunda sätt. Istället för att ge ut boken via ett vanligt förlag släpptes hennes bok genom tidskriften Chick.

Jenny Bergquist har ett förflutet som redaktionschef för modetidningen Chick, samma tidning som nu gett ut hennes bok Medan jag väntar på dig. Manuset som skulle komma att bli Jennys debutbok började hon skissa på redan 2006.

– Jag skrev ett första utkast relativt snabbt, lite för snabbt skulle jag nog säga med facit i handen. Det var alldeles för långt och rörigt. Jag skickade hur som helst in det till fem av de stora förlagen och fick personliga svar av två av dem. De gillade manuset, men inte tillräckligt mycket för att ge ut det och de hade en hel del bra och konstruktiv kritik. Efter att ha surat ett tag och låtit manuset ligga i en byrålåda några år skrev jag till slut om det och filade tills jag blev nöjd, berättar Jenny.


ANNONS


Vägen till en färdig bok skiljer sig väsentligt mot den vanliga vägen som vi alla är vana vid via bokförlagen. Det var väl tur att hon bestämde sig för att skriva om manuset eftersom hon plötsligt en dag blev uppringd av sin före detta chef som nu ville satsa på hennes bok!

– I våras blev jag uppringd av min före detta chef, Charlotta Flinkenberg, som är chefredaktör för modetidningen Chic (där jag tidigare var redaktionschef). Hon var på jakt efter ett outgivet manus som Chic kunde ge ut som en sommarbok, ungefär som alla specialtidningar om bakning och pynt som brukar komma vid jul. Charlotta visste att jag hade ett manus som var outgivet och jag sa ja direkt när hon frågade om Chic fick ge ut boken. Idag finns det så många nya sätt att ge ut böcker och jag tyckte att det var jättekul att prova något som inte gjorts så ofta förut.

Till följd av denna annorlunda väg in på marknaden är också distributionen helt annorlunda än för andra böcker och Medan jag väntar på dig säljs alltså inte hos de traditionella återförsäljaren Bokhandel. Den distribueras helt och hållet som en tidning och finns därför i tidningshyllorna på exempelvis Coop och Ica.

– Första gången jag såg boken tryckt och klar kändes det väldigt märkligt, nästan som om det var på låtsas. Jag har ju jobbat med manuset till och från under väldigt många år och nu var det plötsligt tryckt, och alla lösa manusblad var en riktig bok. Att se boken i hyllan inne på ICA och Konsum är ännu märkligare, berättar Jenny.

FAKTA
Namn: Jenny Bergquist
Bor: Stockholm
Aktuell med: Debutboken Medan jag väntar på dig
Kommande utgivning: Inget på gång ännu men vi får se!
Favoritförfattare: Maggie O’Farrell och Suri Hustvedt
Boktips: Sigrid Combüchens ”Spill”. Makalöst välskriven.
Tips till alla som drömmer om att skriva en bok: Läs mycket, var stenhård mot din egen text och ge inte upp.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.