SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL

Storaffären: Storytel köper Mofibo

Foto Daniel Roos

Svenska streamingjätten Storytel blir ännu större genom ett förvärv av konkurrenten Mofibo för 125 miljoner kronor. Det blev klart på fredagen. Genom köpet skaffar sig Storytel i ett slag 40 000 nya betalande abonnenter.

Så här skriver bolaget om affären i ett pressmeddelande:


ANNONS


Storytel förvärvar 100% av aktierna i danska bokstreamingtjänsten Mofibo Books ApS för 100 MDKK (cirka 125 MSEK). Signering av aktieöverlåtelseavtal och tillträde har ägt rum i Köpenhamn fredagen den 20 maj 2016. Genom köpet ökas andelen utlandsintäkter på Storytel från 19% till 28%. Storytel är därmed den marknadsledande bokstreamingtjänsten i Sverige, Norge, Danmark och Holland. Utöver befintlig kundstock ingår även Mofibos plattform, med egenutvecklad teknik för bokrekommendationer som kommer bidra till att göra Storytel-tjänsten ännu bättre.

Mofibo startades 2013 av entreprenören Morten Strunge, som år 2011 sålde sitt bolag Onfone till danska mobiloperatören TDC. I Danmark är Mofibo idag den ledande bokstreamingtjänsten med över 40 000 betalande abonnenter. Mofibo har dessutom samarbeten med mobiloperatörerna TDC, 3 och Plenti, och tjänsten finns även i Sverige och Holland. Morten Strunge kommer ingå i Storytels ledningsgrupp och ansvara för Storytels verksamheter i Danmark och Holland.

”Jag är stolt över vad Mofibo har uppnått på kort tid – det är fantastiskt att uppleva hur en idé man har grunnat på blir till en verksamhet med 30 engagerade medarbetare, som spelar en viktig roll i att utforma framtidens bokmarknad, med mer än 100 000 lästa och lyssnade böcker varje månad” säger Morten Strunge, VD och grundare av Mofibo.

Så här säger Storytels VD och grundare Jonas Tellander om förvärvet: ”De senaste åren har Storytel tagit ledartröjan på den svenska marknaden för bokstreamingtjänster på ett liknande sätt som Spotify har gjort inom musik och Netflix har gjort inom TV-serier. Genom förvärvet av Mofibo tar Storytel nu även ledartröjan i Danmark, vilket ger oss ännu bättre möjligheter att accelerera Storytels internationella expansion.”

Se VD Jonas Tellander kommentera förvärvet här (Youtube) >>

I Sverige och Danmark kan Storytels och Mofibos kunder använda respektive tjänst tills vidare. I Holland stängs nu Mofibos tjänst ned, och kunderna erbjuds istället ett abonnemang hos Storytel.

123-483 18 71

Förvärvet finansieras främst genom banklån och till viss del egen kassa samt genom nyemission av aktier till Morten Strunge motsvarande 20 MSEK. Kursen är satt till 22,75 SEK, baserat på genomsnittskursen under förhandlingsperioden. Bland Mofibos aktieägare återfinns förutom huvudägaren Morten Strunge även Seed Capital och Sunstone samt ett 15-tal andra investerare.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.