SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL

Storytel förvärvar Norstedts Förlagsgrupp

Foto: gbrundin, iStockphoto
Aprilskämtet - Norst

Det blir Storytel som får köpa Norstedts. Prislappen: 152 miljoner kronor. Nyheten blev offentlig idag och runtom i bok-Sverige var det många som satte morgonkaffet i halsgropen när Storytel plötsligt är Sveriges näst största förlag.

Eftersom Storytel är börsnoterat så har de tidigare vägrat kommentera ryktena om ett köp av Norstedts. Boktugg pekade ut streamingjätten som en av de potentiella köparna i en artikel i maj. Redan då pekade vi på att just rättigheter som Millenium och inte minst hela Rabén & Sjögrens katalog kunde vara avgörande pusselbitar.


ANNONS


Det här pressmeddelandet med all fakta om affären skickades ut i morse:

Storytel ingår avtal om förvärv av 100 % av aktierna i Norstedts Förlagsgrupp, för en total köpeskilling om 152 Mkr på skuldfri basis. Säljare är Kooperativa Förbundet, KF.
Storytel, som erbjuder en abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker, expanderar ytterligare och ingår avtal om förvärv av Norstedts Förlagsgrupp, som består av förlagen Norstedts, Rabén & Sjögren och Norstedts Kartor.
“Det här är en drömaffär”, säger Jonas Tellander, VD på Storytel. “Genom förvärvet för vi samman Storytels världsledande teknik med Sveriges främsta författarskap. Norstedts Förlagsgrupp sitter på en fantastisk utgivning och backlist, och genom Storytels streamingtjänst kommer många fler att upptäcka berättelserna”.
Storytel grundades 2005 och har sedan starten varit ledande på abonnemangstjänster för ljudböcker och e-böcker. Storytel har cirka hundra anställda och är etablerat i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Holland och Polen. Sedan 2015 äger Storytel bokförlagen Massolit Förlag och B. Wahlströms Bokförlag.
”Det har sedan länge varit känt att KF har som ambition att fokusera på kärnverksamheten inom dagligvaruhandeln och en viktig pusselbit i detta har varit att hitta en bra ägare till Norstedts. Med sitt engagemang för litteratur och en spännande digital affärsmodell så är Storytel den ägare vi letat efter”, säger Tommy Ohlström, VD på KF.
Under 2015 omsatte Norstedts Förlagsgrupp 435 miljoner kronor och gjorde en vinst på 37 miljoner kronor. Bolaget har cirka hundra anställda och vid årets utgång uppgick bolagets egna kapital till 71 miljoner kronor.
”Norstedts Förlagsgrupp har genomgått en stor förändring de senaste åren. Jag har stort förtroende för ledningen och affären bygger på deras stöd och engagemang. Nu ska vi tillsammans arbeta vidare med Norstedts affärsplan.” säger Jonas Tellander.
Bland Norstedts författare finns David Lagercrantz, Agneta Pleijel, Jonas Gardell, Kristina Sandberg, Torgny Lindgren, P.O. Enquist och flera Nobelpristagare. Norstedts förlag grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag. Rabén & Sjögren grundades 1942 och ger ut flera av Sveriges främsta barnboksförfattare, som Astrid Lindgren, Lennart Hellsing och Gunilla Bergström. Säljaren Kooperativa Förbundet, KF, har varit ägare till Norstedts sedan 1997 och förvärvade Rabén & Sjögren 1947.
Genom förvärvet följer även Norstedts Förlagsgrupps helägda dotterbolag Böckernas Klubb, Norstedts Kartor AB, Kartcentrum i Stockholm AB och Gammafon Barnmedia AB samt ägande i intressebolagen Barnens Bokklubb AB, Pocketförlaget Sverige AB, Elib AB, Månadens Bok HB och Bokinfo Norden KB.
Finansiering av förvärvet
Förvärvet finansieras genom banklån om 110 Mkr som löper med marknadsmässiga villkor, brygglån om 40 Mkr som löper på 3 månader från tillträde samt 2 Mkr från egna medel. Tillträdesdag planeras till den 1a juli 2016 då köpeskillingen erläggs kontant till säljaren.
DiDigital konstaterar att Storytel rusar på börsen efter beskedet. Notera också: ”Medräknat förvärvet av Norstedts Förlagsgrupp räknar Storytel med att omsätta runt 900 Mkr i år.”

Vad säger författarna då? Ja, en stor del av de tyngsta rättigheterna är ju författare som inte längre är i livet (Astrid Lindgren och Stieg Larsson) men P.O. Enquist, även han författare hos Norstedts, är nöjd med de nya ägarna enligt Dagens Nyheter:

– Det är bra. Med tanke på de andra spekulanterna hade det här kunnat bli en riktig rövarhistoria. Vi har ju tidigare haft ägare som inte direkt vare Guds bästa barn. Holländarna (Wolters Kluwer reds. anm.) minns vi ju alla. Det här är seriös ägare som betalat bra. Och de kommer behålla den nuvarande ledningen för Norstedts förlag. Det är mycket klokt, säger författaren P.O Enquist till DN.
Svensk Bokhandels krönikör Lars Schmidt uttrycker mycket större farhågor kring affärens följder och tror att Storytel kommer att göra som de gjort med Massolit – skära bort allt som inte blir bra ljudböcker:
”De anställda står inför en smärtsam kulturförändring, utgivningen kommer att skäras ner och allt från kollektivavtal till traditionella arbetssätt försvinner. De som har chansen och är efterfrågade kommer att flytta till tryggare platser som Bonnierförlagen och Natur & Kultur.”
Richard Herold, förlagschef på just Natur & Kultur skriver på Facebook i en kommentar:
”Nu har vi verkligen två jättar i branschen som till stor del kommer att driva på åt samma håll: de breda kommersiella böckerna som funkar i alla format. Gissningsvis blir konkurrensen dem emellan hårdare och det öppnar upp sig för oss som ägnar oss långsiktigt åt kvalitet och djup.”
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.