SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL

Fredrik Backman slår igenom i USA – ny kortroman först på engelska

Vårt svenska stjärnskott Fredrik Backman har sålt fem miljoner böcker i 40 olika länder. Efter succéerna En man som heter Ove, Min mormor hälsar och säger förlåt och Britt-Marie var här kommer nu Backmans första kortroman. Men inte på något svenskt förlag, utan i inbunden originalutgåva på en av världens största bokmarknader: den amerikanska.

Det har varit tyst från Fredrik Backman i ett par år sedan Britt-Marie var här kom 2014, men nu det plötsligt rasslat till på mer än ett håll. Förutom att han i september kom ut med sin nya roman Björnstad (Piratförlaget), som redan har sålts vidare till 12 andra länder, så tar Backmans författarkarriär en ny intressant vändning. Alldeles nyligen släpptes kortromanen And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer i USA, utan att vara utgiven av något svenskt förlag.


ANNONS


Det hela började med att Fredrik Backman sommaren 2015 lade upp ett inlägg på sin välbesökta blogg, fredrikbackman.com. Det var en skönlitterär historia som han kallade för Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, som han ville dela med sina följare. I samband med att Salomonsson Agency började representera Backman i årsskiftet 2015-2016 upptäckte agenterna berättelsen på bloggen.

torjonasson_2
Tor Jonasson

– Jag och mina kollegor läste den och blev helt tagna. Berättelsen är extremt vacker och fruktansvärt gripande. Den var helt enkelt alldeles för bra för att bara ligga på en blogg, säger Fredrik Backmans agent Tor Jonasson på Salomonsson Agency.

Sagt och gjort, agenturen kontaktade översättare som översatte berättelsen till engelska. Strax därefter var Backman och hans agent på turné i USA, och de blev inbjudna till Backmans amerikanska förlag Atria (en del av Simon & Schuster). Samtidigt som de presenterade Björnstad hade de med översättningen av kortromanen och lade fram även den för förlaget. Atria nappade direkt, och And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer gavs ut i början av november 2016.

Hur vanligt är det att det går till så här?
– Jag har aldrig varit med om det tidigare! Det har väl hänt någon enstaka svensk som bor i USA, men jag har aldrig sett det hända med en etablerad författare. Så vansinnigt häftigt, säger Tor Jonasson.

Den amerikanska bokmarknaden är mer flexibel på många sätt, menar Tor, och mer öppen för andra format. Kortare ”novellas” eller ”short stories” är väldigt populärt i USA, och många amerikanska författare slår först igenom som novellförfattare innan de blir romanförfattare, en trend som vi ännu inte har sett i Sverige. Men noveller och kortromaner är på uppgång även på den svenska bokmarknaden, Tor Jonasson nämner till exempel Novellix som han tycker gör ett imponerande jobb.

and-every-morning-the-way-home-gets-longer-and-longer-9781501160486_hrFredrik Backmans kortroman är i skrivande stund såld till sex länder, men är än så länge bara utgiven i USA. And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer är publicerad i en inbunden utgåva med originalillustrationer, samt både som ebok och ljudbok. För den som är nyfiken finns samtliga format i den svenska nätbokhandeln. Förutom USA är det även klart att titeln kommer ges ut i Bulgarien, Kanada, Island, Korea och Storbritannien.

123-483 18 71

Men hur är det med Sverige då? Än så länge är kortromanen inte utgiven av något svenskt förlag, men Backman tittar på en möjlighet att ge ut den i samarbete med Hjärnfonden och låta all vinst gå till välgörenhet. Anledningen till det är att berättelsen handlar om en person som får Alzheimers sjukdom, och redan i blogginlägget där texten ursprungligen publicerades bad Backman de som tyckte om berättelsen att ”skänka vad ni tycker att det är värt till valfri välgörenhet”. Det visade sig att väldigt många läste den och donerade pengar i Fredrik Backmans namn, eftersom han senare blev tackad av Hjärnfonden för sin stora donation.

Två titlar av Backman på New York Times topplista

Det är ingen som helst tvekan om att Fredrik Backman är en stor författare. En man som heter Ove har legat 45 veckor på The New York Times bästsäljarlista, just nu på andra plats, och Min mormor hälsar och säger förlåt har legat på topplistan i 29 veckor, just nu på femte plats. Även om det går bra för flera skandinaviska författare i USA, ofta deckarförfattare som bland annat Jo Nesbø, så finns det enligt Tor Jonasson just nu ingen som är i närheten av Backmans popularitet.

– Det är en sensation! Jag har aldrig varit med om att en skandinavisk levande författare har två böcker samtidigt på topp tio. Stieg Larsson hade det visserligen, men han gick ju tyvärr bort före sitt stora genombrott. Att det dessutom är romaner och inte deckare som ligger på topplistan, det är ovanligt i sig, säger Tor Jonasson.

Varför tror du att Fredrik Backman är så populär?
– Jag tror det är en kombination av en stark skildring av människoöden, känslor och fängslande historier som gör att hans böcker fungerar så bra globalt. Hans böcker är sjukt gripande och otroligt varma. Han har en väldig respekt för den annorlunda människan och väljer att porträttera speciella människor, som det kanske inte så ofta skrivs om. Dessutom lyckas han med att skriva roligt, samtidigt som böckerna har ett stort allvar och ett mörker.

Just nu skriver Backman på en uppföljare till sin senaste roman Björnstad, men hans agent avslöjar att det även är fler kortare historier på gång. Så kanske är det här bara startskottet på en karriär för Fredrik Backman som novellförfattare.

– Fredrik är fantastisk att jobba med på det viset att han verkligen inte är någon formatförfattare. Det bästa han vet är att skriva, det är det enda han vill göra. Han har så många olika idéer och historier att berätta, och han vill inte ”göra en Dan Brown” och bara göra om Ove i all oändlighet, avslutar Tor Jonasson.

 

Foto: Salomonsson Agency, fotograf Henric Lindsten

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.