Näthatare fick 250 000 dollar för bokavtal med Simon & Schuster-imprint

Milo Yiannopoulos stängdes av från Twitter efter att ha uppmanat till näthat mot Leslie Jones (Ghostbusters). När det blev känt att Yiannopoulos fått ett bokavtal värt 250 000 dollar med Treshold, ett imprint till Simon & Schuster, har protesterna växt i USA. Men förlaget försvarar beslutet.

– Vi tolererar inte och har aldrig accepterat diskriminering eller hat i någon form. På Simon & Schuster har vi alltid publicerat böcker från ett brett utbud av författare med stor variation, och ofta kontroversiella åsikter, som tilltalar många olika grupper av läsare. Även om vi vet att många motsätter sig de böcker vi ger ut så konstaterar vi att åsikterna som uttrycks i böckerna tillhör våra författare och reflekterar inte företagets syn eller den syn våra anställda har, skrev Simon & Schuster på Twitter som en kommentar till de protester som de fått ta emot sedan beslutet blev känt.


ANNONS


– Yea, men ni hjälper dem fortfarande att sprids sitt hat till ännu fler människor, kommenterade Leslie Jones på Twitter (The Guardian).

Simon-Schuster-kommentar-twitter
Simon & Schusters officiella kommentar till utgivningsbeslutet. Förlaget bad också folk att vänta med att kommentera tills de faktiskt tagit del av bokens innehåll.

Det var Hollywood Reporter som avslöjade det kontroversiella kontraktet med Milo Yiannopoulos, redaktör för Breitbart News (en högerkonservativ, enlig vissa högerextrem, sajt för nyheter och opinionsbildning). Hans självbiografi med titeln Dangerous ska släppas 14 mars. Yiannopoulos ska ha fått 250 000 dollar (2,3 miljoner kronor) i förskott.

– Jag träffade höjdarna på Simon & Schuster tidigare under året och tillbringade en halvtimme med att försöka chocka dem med omoraliska skämt och skandalösa åsikter. Jag trodde de skulle eskortera mig ut ur byggnaden – men istället erbjöd de mig en skottkärra full av pengar, sa Yiannopoulos till Hollywoord Reporter.

Kritiken från USA:s bokbransch lät inte vänta på sig. The Chicago Review of Books meddelade att de inte tänkte recensera några böcker från Simon & Schuster under 2017. Förlaget ger ut runt 2000 titlar per år, fördelat på 35 imprint.

Även författare utgivna på Simon & Schuster har hotat med att lämna förlaget om de går vidare med sina planer på att ge ut boken, bland andra Karen Hunter och Danielle Henderson.

Milo Yiannopoulos fick sitt Twitterkonto avstängt i somras efter att han uppmanat sina nästan 400 000 följare att trakassera Leslie Jones med aggressiva och nedlåtande tweets (Buzzfeed).

123-483 18 71

Treshold Editions har tidigare gett ut bland annat Donald Trumps bok Crippled America – How to make America Great Again och har en uttalat högerkonservativ utgivningsprofil.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.