fbpx

Storytel köper Danmarks fjärde största förlag – People’s Press

Storytel fortsätter satsningen på eget innehåll. Idag meddelas att de köper det danska förlaget People’s Press som omsatte 128 miljoner kronor förra året.

– People’s Press är hemvist till många talangfulla författare inom såväl skönlitteratur som sakprosa, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla förlaget tillsammans med bolagets anställda, säger Jonas Tellander, VD & Grundare på Storytel i ett pressmeddelande.

People’s Press grundades för 15 år sedan av Jan Degner och Jakob Kvist. Förlaget har idag ca 35 anställda och fokuserar primärt på skönlitteratur och sakprosa. Förlaget ger ut lite över 100 titlar per år och äger totalt ca 1 200 rättigheter. Exempel på författare som förlaget äger rättigheter till är Sara Blædel, Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Fredrik Backman, Inger Wolf, Jane Aamund m.fl.

ANNONS

Sommaren 2016 chockade Storytel den svenska bokmarknaden genom att köpa Norstedts förlagsgrupp. Då betalade man 152 miljoner kronor för ett bolag som samma år omsatte 381,5 miljoner kronor och gjorde en vinst på 28,5 miljoner kronor.

People’s Press omsatte runt 100 miljoner DKK (nästan 130 miljoner SEK) förra året och gjrde en vinst på ca 8,1 miljoner DKK. Prislappen för det förlaget, det fjärde största i Danmark, blev 75 miljoner DKK, motsvarande 97 miljoner SEK. Betydligt dyrare än vad man betalade för Norstedts i jämförelse. I en intervju med Berlingske Business medger Storytels starke man i Danmark att det är en hög prislapp.

– Men så länge båda parter är nöjda… En av våra styrkor hos Storytel/Mofibo är att vi har slutkunden och en direkt relation eftersom kunden läser och lyssnar i vår app. Här får vi ett verkligt spännande innehåll som kan förlänga livstiden på våra abonnenter när vi kan nyttja den kunskap och de data vi har om läsarna via Mofibo och Storytel, säger Morten Strunge, kommerciell direktör på Storytel DK och ursprunglig grundare av Mofibo (som Storytel köpte för ett år sedan).

ANNONS

Förvärvet stärker Storytels position på den danska marknaden och möjliggör en ökning av utbudet av ljudböcker i Danmark där People’s Press sitter på en intressant katalog av bland annat kriminalromaner. Storytel och Mofibo i Danmark kommer flytta in i People’s Press lokaler i Köpenhamn, för att uppnå maximala synergier mellan bolagen.

Förvärvet omfattar inte musikdelen av verksamheten. De anställda på bokförlaget People’s Press fortsätter jobba i bolaget och de två grundarna, Jan Degner och Jakob Kvist, kommer fortsätta att driva och utveckla förlaget som en del av Storytel-koncernen.

– People’s Press är ett sunt och välskött företag med ett solitt överskott. Därför har vi ingen brådska. Nu ska vi lära känna varandra och finna de samarbetsområden, säger Morten Strunge till Berlingske Business.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Storytel AB köper 100% av aktierna i det danska bolaget ArtPeople A/S (under namnändring till People’s Press A/S). Förvärvet kommer främst att finansieras genom egna medel och en riktad emission av aktier av serie B till säljaren av People’s Press. I samband med förvärvet har styrelsen beslutat om emission av högst 662 857 aktier av serie B till en teckningskurs om 57,75 SEK under förutsättning av extra bolagsstämmans efterföljande godkännande. Kursen är baserad på volymvägd genomsnittskurs under förhandlingsperioden.

Storytel har kallat till extra bolagsstämma den 20 mars där beslut om riktad nyemission kommer fattas. Tillträde kommer ske under mars månad.

Storytelaktien rusade på börsen efter beskedet.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.