Frida Edman, Meg och Bokmässan. Foto: Natalie Greppi.

Frida Edman: Mitt största fokus nu är att skapa en stabil organisation

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Frida Edman är nu tillförordnad mässgeneral för Bokmässan i Göteborg. Boktugg ställde några snabba frågor som alla runtom just nu vill ha svar på.

På onsdagsmorgonen gick ett pressmeddelande ut från Svenska Mässan där det meddelades att Maria Källsson, som sedan 2012 varit mässansvarig för Bokmässan, på egen begäran lämnar sin befattning under hösten. Hon ska istället bli vd för Tillväxt Lidköping och i en intervju med Nya Lidköpings-Tidningen berättade Källsson att hon sökte det jobbet redan i somras.


ANNONS


I pressmeddelandet gavs också beskedet att Frida Edman, affärsutvecklare vid Bok & Bibliotek, blir tf ansvarig för Bokmässan. Då lämnades inga ytterligare kommentarer utöver pressmeddelandet, men idag svarar hon på ett par snabba frågor från Boktugg.

Kommer du själv att söka jobbet som mässgeneral?
– Det vet jag inte. Mitt största fokus nu är att skapa en stabil organisation. Prioritet i det är att rekrytera en programchef för Bokmässan, den annonsen ligger redan ute på Maquires hemsida och vi välkomnar intresserade att söka. Tomas Belfrage tillträder även 1/11 som affärsansvarig för utställningen. Vi kommer jobba nära varandra, det ser jag fram emot, säger Frida Edman.

Hur långt har ni kommit i arbetet med nästa års mässa och har bokningarna från utställare legat på samma nivå som tidigare år så här långt?
– Nu pågår ett arbete där vi analyserar, utvärderar och lyssnar in. Bokningarna ligger i paritet som tidigare år.

Kommer du att ha dubbla jobb med ditt ansvar för Meg i väntan på ny vd och innebär detta att det arrangemanget knyts ännu närmre Bokmässan 2018?
– Som tillförordnad är jag ansvarig både för Bokmässan och Meg. Hur vi organiserar båda projekten blir en del av att skapa en stabil organisation och det arbetet är vi mitt i. Meg kommer fortsätta vara en del av Bokmässan och projekten kommer knytas närmare varandra. Hur det kommer se ut får jag återkomma till.

ANNONS

Både Förläggareföreningen och andra grupper av förlag har eller kommer att lämna in kravlistor till Bokmässan, enligt SVT:s Kulturnyheterna. En av punkterna där lär vara hur Nya Tider ska hanteras.

Kommer ni att säga nej till Nya Tider?
– Vi analyserar som bäst årets Bokmässa och måste få lugn och ro att göra det, vad gäller besked om enskilda utställare på Bokmässan 2018 har vi i dagsläget inga besked. Jag ber om att få återkomma i frågan, säger Frida Edman.

Vad läser du just nu?
– Jag har precis läst ut boken Att ta ett liv – fallet Kaj Linna. En bok som visar betydelsen av grävande journalistik där Stefan Lisinski återger sitt och andras journalistiska arbete och berättelsen om Linnas kamp. Nu lyssnar jag på Just nu är jag här av Isabelle Ståhl. En välformulerad berättelse som är nominerad till Augustpriset.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …